Waar let je op als je een zeilboot gaat kopen?

Ben je een leek? Neem iemand mee die verstand heeft van zaken, iemand met zeilervaring let niet alleen op het uiterlijk van de zeilboot. Je kunt ook een taxateur meenemen. Het is moeilijk om de staat van een zeilboot goed te beoordelen en zonder kennis van zaken zou je zomaar een wrak kunnen kopen. Koop bij voorkeur een zeilboot met het Hiswa keurmerk bij een erkend bedrijf.

 

Enkele belangrijke zaken waarmee je rekening kunt houden bij de aanschaf van een zeilboot:

  • Wat is je budget?
  • Op welke wateren wil je gaan varen en welke zeilboot is daarvoor geschikt?
  • Hoe groot dient de zeilboot te zijn, hoeveel mensen gaan er met je mee, of zeil je meestal alleen?
  • Ga je op zoek naar een gebruikte of nieuwe zeilboot?
  • Wil je een eenvoudig zeiljacht of een kajuitzeilboot?
  • Wil je een zeilboot voor je rust of een om hard op te werken?
  • Hoeveel wil of kun je uitgeven aan onderhoud, liggeld, verzekering en aflossing als jij een lening voor de zeilboot afsluit?
  • Welke eisen stel je aan comfort en bergruimte? Met andere woorden zoek je een luxe zeilboot?

 

Zeewaardige zeilboot

Wil je op zee gaan varen dan heb je een zeewaardige zeilboot nodig. Het is heel avontuurlijk om met een zeilboot de zee op te gaan. Je begrijpt dat er hoge eisen worden gesteld aan een zeilboot die de zee op gaat. Het klinkt ook heel logisch dat een zeewaardige zeilboot niet te klein mag zijn. Zorg dat je vaarbewijs 1 en 2 in je bezit hebt. Kennis van de verkeersregels is belangrijk op de weg maar ook op zee. Verder heb je in het buitenland een Internationaal Vaarbewijs nodig, ICC. Er kan bijvoorbeeld door de douane naar een eigendomsbewijs van je zeilboot worden gevraagd. Dit wordt in Nederland niet afgegeven. Vraag daarom een ICP (Internationaal certificaat pleziervaren) aan, dat kan gelden als (officieus) eigendomsbewijs.

 

Zeilboot als bouwpakket

Een zeilboot als bouwpakket is een heel geschikt cadeau voor jong en oud. Als mensen een zeilboot als hobby hebben vinden ze het leuk om een zeilboot op schaal te bouwen. Maar ook anderen zullen er veel plezier aan beleven. Wil je het zelf eens proberen? Koop als eerste een bouwpakket met de laagste moeilijkheidsgraad en laat het vervolgens oplopen, van beginnende tot gevorderde bouwers. Het aanbod is heel divers en erg mooi. Plaats je aanwinst achter glas, zodat hij door iedereen bewonderd kan worden en (bijna) geen stof opvangt. Wist je dat er ook bouwpakketten zijn van boten die na het bouwen echt te water gelaten kunnen worden?

 

Het bouwen van een zeilboot is een leuk idee voor een groepswerk. Je hebt daarvoor een aparte ruimte nodig, een ruimte die je tijdelijk niet voor andere zaken kunt gebruiken. Benieuwd wat er allemaal te koop is op het gebied van botenbouw op schaal of werkelijke grootte? Raadpleeg de vele sites die je op internet kunt vinden. Voor inspiratie en ideeën bezoek je tentoonstellingen en botenshows. Ook in de havens kun jij de prachtige zeilboten op ware grootte aanschouwen, vooral tijdens de vakantieperiodes.