Zeilen, rust, vrijheid en avontuur ervaren op het water

Als je weet hoe ontspannend de zee op je werkt als je een strandwandeling maakt, dan kun jij je misschien ook voorstellen hoe ontspannend zeilen is, tenminste als je mee vaart. Zelf zeilen is namelijk hard werken, maar wel erg leuk. Je krijgt te maken met de kracht van de natuurelementen, de kracht van wind en water. Tijdens het zeilen ben je afhankelijk van de kracht van de wind en de windrichting. De windkracht laat je zeilen, legt je stil of houd je aan de wal. Tijdens het zeilen krijg je een gevoel van vrijheid, je ervaart plezier en gaat de strijd aan met de kracht van water en wind. In een zeilboot op het water, weg van de bewoonde wereld, zo lijkt het ten minste.

 

Er gelden regels op het water

Mag je overal zeilen of heb je daarvoor een vergunning nodig? In principe mag je varen op een kleine zeilboot, afhankelijk van de afmeting dien je een vaarbewijs te hebben. In bepaalde natuurgebieden geldt een vaarverbod, zeker voor boten met een motor. Het is van belang voor de veiligheid van jezelf en anderen dat je de vaarregels kent, zoals op de weg kennis van de verkeersregels noodzaak is.

 

Zeil je bijvoorbeeld op de Maas dan dien je te weten hoe je moet reageren als een schip je wil passeren, wat betekenen de tonen die het andere schip laat horen? Verplicht of niet haal een vaarbewijs, je leert er veel van. Zeilen op zee, op het IJsselmeer of elders, het water kan in korte tijd veranderen van een glad oppervlak in een kolkende watermassa. Zorg dat je voorbereid bent op allerlei situaties. Erover lezen en een cursus volgen (theorie en praktijk) zullen je helpen om verantwoord te zeilen.

 

We nemen broodjes en koffie mee….

Leuk een picknick op de zeilboot met broodjes en koffie, maar denk je ook aan droge kleding en heel belangrijk een zwemvest, dat je altijd dient te dragen als onervaren maar ook als ervaren zeiler en dat geldt voor alle opvarenden. Neem jij je hond mee op de boot, zorg dan ook dat het dier geen risico loopt, doe hem of haar een zwemvest om. Honden kunnen bijna allemaal goed zwemmen, maar als ze in paniek raken, onderkoeld of uitgeput, dan kan het fataal aflopen.

 

De hond went snel aan het dragen van een zwemvest. Het is een heel leuk uitstapje om in een weekend of in de vakantie voor een dag een zeilboot te huren en een dagje te gaan zeilen. Ook als groepsuitje of bedrijfsuitje is zeilen een prima keuze. Je hoeft niet perse zelf te zeilen om plezier te hebben op een zeilboot. Mee zeilen zal je ook een heel leuke dag bezorgen. Je voelt water, wind en met wat geluk de zon op je huid. Je tuurt over het water en geniet van het weidse uitzicht. Neem jij letterlijk de touwtjes bij het zeilen in handen, dan kun je wel eens hard moeten werken, maar ook dat is een heel leuk avontuur.