Houd je ook van zeilen, surfen of jetskiën? Lees deze tips!

Het beoefenen van een watersport zoals zeilen is een van de gaafste manieren om je lekker uit te leven, midden in de natuur. Er zijn tal van soorten watersporten, die elk hun eigen charme en aantrekkelijke kanten hebben. Denk aan zeilen, racen met een jetski of speedboot, triatlon, surfen, waterskiën of zwemmen en nog veel meer varianten. Maar welke watersport jouw hart ook heeft veroverd, het is wel belangrijk dat je er als watersporter voor zorgt dat je de juiste sportkleding, accessoires en benodigdheden hebt om jouw sport veilig en zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Onze vijf handige tips en adviezen helpen je om snel te beslissen of jij alles compleet hebt om lekker te gaan watersporten.

Koop comfortabele en goed passende watersportkleding

Goede zwemkleding is belangrijk als je aan watersporten als surfen, waterskiën, zwemmen of triatlon doet. Zorg ervoor dat je tijdens dit soort watersporten sowieso een wetsuit aan hebt. Kies je voor echte kwaliteit, zoals ion wetsuits, dan profiteer je optimaal van de vele voordelen die wetsuits te bieden hebben. In de eerste plaats helpen ion wetsuits bij het drijven. Doordat het pak helpt om beter te drijven, lig je hoger in het water, wat een behoorlijke hoeveelheid energie bespaart. Hierdoor kun je het zwemmen, surfen of waterskiën langer volhouden en al snel tien of meer seconden tijdwinst pakken per kilometer zwemmen. Naast meer drijfvermogen hebben ion wetsuits als meerwaarde dat ze het lichaam goed op temperatuur houden. Hierdoor kun je met ion wetsuits ook als het water slechts 15 of 16 graden is, gaan watersporten.

Verdiep je in de vaarregels

Wanneer je waterskiet, zeilt of een motorboot hebt, is het verstandig om een goede kennis te hebben van de regels die op het water gelden. Je moet weten hoe hard je mag varen, wie er voorrang heeft en wat de regels zijn bij het passeren van tegenliggers.

Bespaar op de stookkosten als je een motorboot hebt

Heb je een motorboot, denk dan ook aan het milieu en je eigen portemonnee. Dat betekent: slim varen door te besparen op de stookkosten. Trom de boot bijvoorbeeld goed af en maak ook de onderzijde van de boot geregeld goed schoon. Door niet meteen vol het gas open te zetten, maar de motorboot geleidelijk op toeren te laten komen, kun je ook brandstof besparen. Efficiënt is ten slotte ook om het olieverbruik, de filters, impeller, bilgepomp en de propeller regelmatig te controleren op kwaliteit.

 

 

Boot huren tijdens evenementen Amsterdam

In Amsterdam worden er regelmatig op het water culturele evenementen georganiseerd, waar iedereen met een eigen boot naar toe mag varen. Super gaaf natuurlijk, om vanuit je eigen bootje van een concert kan genieten. Voor sommige events geldt een speciaal bootbeleid en soms wordt er een vaste route bepaald. Houd er rekening mee dat de grachten tijdens de events drukker zijn dan normaal. Als je geen eigen boot hebt, wees dan op tijd met het reserveren van een sloep. Rond deze data zijn alle bootverhuur bedrijven namelijk ver van tevoren volgeboekt. Bij Canal motorboats kan je voordelig en gemakkelijk online je eigen boot reserveren.

Koningsdag – 27 april

Op 27 april is het Koningsdag! De leukste dag van het jaar om met een boot het water op te gaan. De grachten zijn dan ook gevuld met in oranje geklede feestgangers en overal is er muziek te horen. Houd er rekening mee dat de vaartijd zal toenemen en dat er van te voren een speciale vaarroute is uitgestippeld.

Canal parade – augustus

De Canal parade tijdens de Amsterdam gay pride is na Koningsdag de drukste dag van het jaar. De Canal parade wordt meestal gehouden op de eerste zaterdag van augustus. Ieder jaar komen er honderdduizenden bezoekers op dit evenement af. Tijdens de parade kan je met je bootje aanmeren en de botenparade van dichtbij meemaken. Daarnaast is er een vaste route uitgestippeld.

Concert op de Amstel – 5 mei

Elk jaar wordt er op de Amstel een groot concert gegeven ter ere van bevrijdingsdag. Deze kan je per boot bijwonen. Houd er rekening mee dat het op de Amstel erg druk kan zijn.

Grachten festival – augustus

Elk jaar wordt er in augustus het grachten festival gehouden. Het evenement duurt zo’n 9 dagen en er vinden dagelijks concerten plaats op het water. Je kan er zelf met je eigen boot heen varen en de concerten bijwonen.

Prinsengracht concert – augustus

Dit evenement wordt ieder jaar georganiseerd in de grachten van Amsterdam. Je kan het concert bijwonen per sloep. Meld je op tijd aan voor het Prinsegracht concert en hopelijk word je ingeloot.

Intocht van sinterklaas – November

Tijdens de intocht van Sinterklaas kan je meevaren met de stoomboot die uit Spanje is overgekomen. Er gelden wel een aantal andere regels. Zo mag je niet tussen de sinterklaasboot en politieboten invaren.

SAIL Amsterdam – augustus (om de vijf jaar)

Dit evenement vind niet jaarlijks plaats, maar wordt iedere vijf jaar in augustus gehouden. Tijdens het evenement zal er een gigantische vloot aan monumentale zeilschepen door Amsterdam varen. Het is toegestaan om zelf ook tussen de boten heen te varen.

Waar is een keuring voor nodig bij de aankoop of verkoop van mijn boot?

Wanneer u een boot bij Jachtmakelaardij Kappers aankoopt of verkoopt is het verstandig om hem te laten keuren bij een onafhankelijke partij. Zo voldoet u aan uw onderzoeksplicht en krijgt u inzicht in de staat van de boot bij verkoop. Dit is ook wel een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een boot zodat u niet een miskoop begaat. Naast dat het verstandig is om aan te vragen vinden verzekeraars het vaak ook een vereisten dat de boot is gekeurd.

Wat wordt er gekeurd?

De aankoopkeuring of verkoopkeuring is een diepgaande inspectie. Tijdens deze inspectie komen er verschillende aspecten naar boven bijvoorbeeld: nagelaten onderhoud, de staat van de boot en de veiligheid van de boot. Al deze aspecten worden samengevoegd in een rapport. In het rapport zullen ook foto’s en mocht het nodig zijn video geplaatst worden met een boro scopisch onderzoek. Daarnaast zal er ook een proefvaart gemaakt worden. Wanneer u een verzekering gaat aanvragen zal de aankoopkeuring van pas komen. De verzekeraar krijgt goed zicht in de staat van de boot en de eventuele risico’s. Daarbij zal de partij die uw boot keurt in het kadaster kijken. De partij zal in het kadaster gaan kijken voor eventuele hypotheken die op de boot lopen. Zo weet u ook zeker dat de verkoper de rechtmatige eigenaar is van de boot.

De keuringsaspecten nog eens op een rij

De aankoop of verkoopkeuring zal in totaal ongeveer een volledige dag in beslag nemen. De aspecten van deze keuring die op de dag voorbij komen zijn:

  • Het interieur van de boot, zoals de betimmering.
  • De apparatuur van de boot, zoals de gps.
  • Onderwater inspectie waarbij o.a. de romp gecheckt zal worden.
  • Alle elektrische systemen zullen gecontroleerd worden.
  • Een volledige inspectie van de motor
  • Een proefvaart;
  • Een boro scopisch onderzoek

Waar is deze keuring voor nodig?

De keuring geeft u een in een goed overzicht weer wat de conditie van de boot is.  Hierdoor voorkomt u enige rechterlijke strijd tussen u en de verkoper of andersom. Een keuring moet volledig gedaan worden volgens de EMCI-normen. Hierdoor verkrijgt u een overzichtelijk keuringsrapport. Aan de hand van dit rapport zullen enige stappen gemaakt worden met betrekking tot de staat van de boot. Hierdoor zullen er geen onduidelijkheden tijdens de koop of verkoop naar boven komen.