Denk er niet te licht over

Om te kunnen zeilen op zee moet je over behoorlijk wat vaardigheden beschikken, denk daar niet te licht over. Kennis van de zeilboot, weten waar je op zee op dient te letten, de zeilstanden, de windoriëntatie, koers kunnen houden en maak de lijst maar af. Je moet uiteraard controle hebben over de zeilboot. Veiligheid dient op de eerste plaats te staan, voor jezelf maar je draagt ook de verantwoording voor de opvarenden. Iedereen draagt een zwemvest, dat dien je verplicht te stellen, zo niet, dan gaat die persoon niet mee zeilen op zee.

 

Zeilen op zee is totaal wat anders en vraagt andere vaardigheden van je dan zeilen in de binnenwateren. De zee kan flink tekeer gaan en het jou (en de bemanning) erg moeilijk maken. In korte tijd kan een schijnbaar gladde zee onstuimig worden. Naast zware weersomstandigheden kun je te maken krijgen met druk scheepvaartverkeer. Je dient de “verkeersregels” te kennen. Omdat jij de vaarbewijzen hebt gehaald ken je de theorie. Door veel vaaruren te maken krijg je ervaring en zul je steeds meer kunnen genieten van zeilen op zee.

 

Waaraan moet je zeilboot op zee voldoen?

Wanneer jij met je zeilboot de zee op wilt, dan heb je daarvoor een zeewaardige boot nodig. Waar moet je opletten om te weten of de boot zeewaardig is? Enkele belangrijke zaken zijn:

  • De zeilboot moet stabiel zijn. Je krijgt op zee te maken met hoge golven. De zeilboot moet daartegen zijn opgewassen. Er zijn ook zeilboten met een zelf oprichtend vermogen dat wil zeggen, dat ze na kentering de juiste positie weer innemen en recht komen.
  • Het moet onmogelijk zijn dat er water de zeilboot in loopt. Alles moet waterdicht zijn of waterdicht afgesloten kunnen worden. Is dat niet het geval en de boot maakt water, dan kan deze zinken.
  • Uiteraard heeft de zeilboot een goede motor, die regelmatig wordt geïnspecteerd en zo nodig een onderhoudsbeurt krijgt.
  • Er dienen navigatiemiddelen en navigatieverlichting aan boord te zijn.
  • Veilige, goedgekeurde tuigage (alles wat nodig is om de zeilboot op windkracht te laten varen) is van belang.
  • Lees de brochures veiligheidsmiddelen aan boord en vaaruitrusting en handel ernaar, vul aan wat je eventueel nog mist.

 

Ontspannen op zee

Kies je voor een ontspannend uitstapje, boek een reisje met een zeilboot op zee. Laat je varen! En je hebt nergens zorgen over. Uiteraard kun je een helpende hand uitsteken als je dat leuk vindt, zeilen is uiteindelijk een teamsport. Je neemt plaats op een vaak luxe zeilboot en bezoekt leuke haventjes, je geniet van het weidse uitzicht en vaak ook van lekker eten. Het is een heel rustige vakantie, de dagen die je op zee bent. Een zeilvakantie met schipper is zeker aan te bevelen. Je kunt dit avontuur gerust alleen aangaan, want op de boot ontmoet je anderen, die ook graag varen. Je maakt er gemakkelijk contact, want je zit allemaal in hetzelfde schuitje!