Waar is een keuring voor nodig bij de aankoop of verkoop van mijn boot?

Wanneer u een boot bij Jachtmakelaardij Kappers aankoopt of verkoopt is het verstandig om hem te laten keuren bij een onafhankelijke partij. Zo voldoet u aan uw onderzoeksplicht en krijgt u inzicht in de staat van de boot bij verkoop. Dit is ook wel een belangrijk aandachtspunt bij het kopen van een boot zodat u niet een miskoop begaat. Naast dat het verstandig is om aan te vragen vinden verzekeraars het vaak ook een vereisten dat de boot is gekeurd.

Wat wordt er gekeurd?

De aankoopkeuring of verkoopkeuring is een diepgaande inspectie. Tijdens deze inspectie komen er verschillende aspecten naar boven bijvoorbeeld: nagelaten onderhoud, de staat van de boot en de veiligheid van de boot. Al deze aspecten worden samengevoegd in een rapport. In het rapport zullen ook foto’s en mocht het nodig zijn video geplaatst worden met een boro scopisch onderzoek. Daarnaast zal er ook een proefvaart gemaakt worden. Wanneer u een verzekering gaat aanvragen zal de aankoopkeuring van pas komen. De verzekeraar krijgt goed zicht in de staat van de boot en de eventuele risico’s. Daarbij zal de partij die uw boot keurt in het kadaster kijken. De partij zal in het kadaster gaan kijken voor eventuele hypotheken die op de boot lopen. Zo weet u ook zeker dat de verkoper de rechtmatige eigenaar is van de boot.

De keuringsaspecten nog eens op een rij

De aankoop of verkoopkeuring zal in totaal ongeveer een volledige dag in beslag nemen. De aspecten van deze keuring die op de dag voorbij komen zijn:

  • Het interieur van de boot, zoals de betimmering.
  • De apparatuur van de boot, zoals de gps.
  • Onderwater inspectie waarbij o.a. de romp gecheckt zal worden.
  • Alle elektrische systemen zullen gecontroleerd worden.
  • Een volledige inspectie van de motor
  • Een proefvaart;
  • Een boro scopisch onderzoek

Waar is deze keuring voor nodig?

De keuring geeft u een in een goed overzicht weer wat de conditie van de boot is.  Hierdoor voorkomt u enige rechterlijke strijd tussen u en de verkoper of andersom. Een keuring moet volledig gedaan worden volgens de EMCI-normen. Hierdoor verkrijgt u een overzichtelijk keuringsrapport. Aan de hand van dit rapport zullen enige stappen gemaakt worden met betrekking tot de staat van de boot. Hierdoor zullen er geen onduidelijkheden tijdens de koop of verkoop naar boven komen.