Houd je ook van zeilen, surfen of jetskiën? Lees deze tips!

Het beoefenen van een watersport zoals zeilen is een van de gaafste manieren om je lekker uit te leven, midden in de natuur. Er zijn tal van soorten watersporten, die elk hun eigen charme en aantrekkelijke kanten hebben. Denk aan zeilen, racen met een jetski of speedboot, triatlon, surfen, waterskiën of zwemmen en nog veel meer varianten. Maar welke watersport jouw hart ook heeft veroverd, het is wel belangrijk dat je er als watersporter voor zorgt dat je de juiste sportkleding, accessoires en benodigdheden hebt om jouw sport veilig en zo goed mogelijk te kunnen uitvoeren.

Onze vijf handige tips en adviezen helpen je om snel te beslissen of jij alles compleet hebt om lekker te gaan watersporten.

Koop comfortabele en goed passende watersportkleding

Goede zwemkleding is belangrijk als je aan watersporten als surfen, waterskiën, zwemmen of triatlon doet. Zorg ervoor dat je tijdens dit soort watersporten sowieso een wetsuit aan hebt. Kies je voor echte kwaliteit, zoals ion wetsuits, dan profiteer je optimaal van de vele voordelen die wetsuits te bieden hebben. In de eerste plaats helpen ion wetsuits bij het drijven. Doordat het pak helpt om beter te drijven, lig je hoger in het water, wat een behoorlijke hoeveelheid energie bespaart. Hierdoor kun je het zwemmen, surfen of waterskiën langer volhouden en al snel tien of meer seconden tijdwinst pakken per kilometer zwemmen. Naast meer drijfvermogen hebben ion wetsuits als meerwaarde dat ze het lichaam goed op temperatuur houden. Hierdoor kun je met ion wetsuits ook als het water slechts 15 of 16 graden is, gaan watersporten.

Verdiep je in de vaarregels

Wanneer je waterskiet, zeilt of een motorboot hebt, is het verstandig om een goede kennis te hebben van de regels die op het water gelden. Je moet weten hoe hard je mag varen, wie er voorrang heeft en wat de regels zijn bij het passeren van tegenliggers.

Bespaar op de stookkosten als je een motorboot hebt

Heb je een motorboot, denk dan ook aan het milieu en je eigen portemonnee. Dat betekent: slim varen door te besparen op de stookkosten. Trom de boot bijvoorbeeld goed af en maak ook de onderzijde van de boot geregeld goed schoon. Door niet meteen vol het gas open te zetten, maar de motorboot geleidelijk op toeren te laten komen, kun je ook brandstof besparen. Efficiënt is ten slotte ook om het olieverbruik, de filters, impeller, bilgepomp en de propeller regelmatig te controleren op kwaliteit.